poetry

За тебе

Болката твоја ме боли ме пече и ме реже. Ја чуствувам како товар на гради и како сува кнедла во грло. Болката твоја ме боли ме боде и ме ранува. Како клинец закован во срце и како нож забоден во грб. Болката твоја ме боли ме ранува и ме мачи. Како аждаја која гризе душа… Continue reading За тебе

poetry

За оние кои љубат

Барав, трагав по љубов која ќе опива Мислам децении поминаа од кога љубев. Трагав низ животот барајќи те Тебе Незнаејќи ни како изгледаш. Наоѓав по патот скршени срца, празнини и болка Неотворени подароци, скриени мисли и по некоја орхидеја. Одејќи, плачев, патев понекогаш и се смеев Но никогаш не престанав да љубам. Да го сакам… Continue reading За оние кои љубат

Организација и мотивација

Февруарска летаргија… или ајде сепак НЕ!

После најдолгиот месец во годината - јануари, февруари треба да ни мине како молња. Но тој, како да ги завлечкал нозете зад себе и никако да „киниса“. Деновиве ги гледам сите околу мене како вртоглаво паничат дека веќе поминал месец ипол од новата година, а тие имаат постигнато едно големо ништо! Ако јануари го сметавме… Continue reading Февруарска летаргија… или ајде сепак НЕ!

Инспирација

27 работи за 27 години

Денес ми е роденден - златните 27! Зошто златните? - веќе ги „немате“ маките од раните 20ти, а ја „имате“ мудроста на 30тите....наводно. Не знам ова колку е точно и дали воопшто е точно, но чувствувам потреба да ви кажам 27 работи што јас ги научив до моите 27 години: 1.Сè ќе помине. 2.Ништо не… Continue reading 27 работи за 27 години

Кафехоличарка

Пауза за кафе

Секое утро, уште сонлива со детето во раце, одам и го уклучувам бокалот за топла вода. Со едната рака го држам синчето, со другата полека вадам шолја, турам кафе, шеќер, попарувам и дотурам млеко. Седнуваме на фотелја да се галиме, а мирисот на тоа жешко кафе веќе ја исполнува собата. Тоа е мојот утрински ритуал… Continue reading Пауза за кафе

Инспирација

13 и кусур книги кои МОРА да ги прочитате оваа година

Книгите се портали кон други светови, кои може да ги носите со себе. За оваа година издвоив некои од книгите кои секоја на свој начин ги збогати или промени моите мислења, верувања и гледишта. Топло ви ја препорачувам секоја од нив, иако се наоѓаат во различни домени - од книги за себе-подобрување, лесни романи со… Continue reading 13 и кусур книги кои МОРА да ги прочитате оваа година

Инспирација · Организација и мотивација

Љубете се себе си!

Како што тргнале временските прогнози, уште долго ќе ја чекаме пролетта. Јануари се чини како најдолгиот месец во годината, а очигледно февруари ќе го стигне. Иако јануарските празници се одлично време за дружба со семејството и пријателите, оставаат многу малку време за дружба со себе си! Дури и во она малку слободно време што останува,… Continue reading Љубете се себе си!

poetry

Пабло Неруда – Ми се допаѓа кога молчиш

Ми се допаѓаш кога молчиш, оти си како отсутна, оддалеку ме слушаш и гласот мој не те допира.Како очите некаде да ти одлеталеи бакнеж еден ти ги склопил усните. И затоа што со сите работи е полна мојата душа, се појавуваш од нив, со нив исполнета.Пеперутко на сонот, на мојата душа прилегаши личиш на зборот меланхолија.Ми се допаѓаш… Continue reading Пабло Неруда – Ми се допаѓа кога молчиш

Организација и мотивација

Неуспешни vs. Успешни Новогодишни резолуции

И ете, дојде и 2019та. За некои е само број, за други шанса за нов почеток. Ветувањето за чисти 365 страни кои имате шанса од ново да ги пополните, звучи прекрасно. Прашањето е: како тие страни да се полни со што попозитивни искуства и случувања?! Како да избегнеме повторување на стари, неуспешни шеми? Што се… Continue reading Неуспешни vs. Успешни Новогодишни резолуции