Инспирација · Кафехоличарка · Организација и мотивација

Продуктивно лето

Ете го! Конечно пристигна! Топло време, ведрина во воздухот, луѓе по улици и деца во маалото кои на цел глас викаат „Победа е наааашааа, тиквата е вааашааа!“ Лето. Учебната година официјално завршена, матури и полагања исто така, и сега може да започне опуштањето. Дури и оние кои не работат во просвета, го доживуваат распустот на… Continue reading Продуктивно лето

Инспирација · Организација и мотивација

Дали вреди да сте будни во 5 наутро?! – Робин Шарма

Мислам дека секој од нас до сега слушнал за Робин Шарма. Ако вие сте дел од тие 0,1% кои појма немаат кој е тој - прогуглајте, и гарантирам дека ќе ви се промени животот. Неговите мотивациски книги, видеа, говори, се бестселери насекаде низ светот. Повеќето од неговите книги се движат во иста насока - како… Continue reading Дали вреди да сте будни во 5 наутро?! – Робин Шарма

Инспирација · Организација и мотивација

Како да „спуштиш рачна“

Застој. Буквално сè е како во застој. Како и да го наречете овој временски период - мај, есен, пекол - едно нешто е сигурно: сите нè турна во еден кош, каде чекаме сè нешто да помине или да дојде. Чекаме да поминат дождовите и ветровите, да дојдат па да поминат матурите, да поминат вирусите и… Continue reading Како да „спуштиш рачна“

Инспирација · Организација и мотивација

Како секогаш да изгледате „пиц-пац“

Секој сака да се чувствува убаво во својата кожа, особено кога тоа ЈАС треба да се прошета надвор, во свет. Не секогаш имаме време, живци и енергија да се претставиме во најдобро светло, но фактот е следен: колку подобро изгледаме, колку сме посредени - толку подобро се чувствуваме. Може до утре да водиме дебата дека… Continue reading Како секогаш да изгледате „пиц-пац“

Организација и мотивација

Како да се подготвиш за успешен ден за 10 минути

Негата за лице и шминката, отсекогаш ми биле слаба страна. Пред да станам мајка, обожавав да дремам пред огледало со саати и да се „шлакам“ со креми, маски и секако - да експериментирам со шминката. Но, пред околу година ипол сè тоа се промени. Приоритетите драстично се променија и често се наоѓав себе си да… Continue reading Како да се подготвиш за успешен ден за 10 минути

Инспирација · Организација и мотивација

Како да ја разбудиш пролетта во тебе

Иако Баба Марта има 9 ума, а оваа година баш некако сите 9 се истакнуваат, мора да си признаеме дека во сите нас веќе се разгорува желбата за топло време, сонце и промена. Секоја пролет, барем јас, добивам желба да го преуредам домот, да внесам новини и свежина околу мене, но најмногу од сè чувствувам… Continue reading Како да ја разбудиш пролетта во тебе

Организација и мотивација

Февруарска летаргија… или ајде сепак НЕ!

После најдолгиот месец во годината - јануари, февруари треба да ни мине како молња. Но тој, како да ги завлечкал нозете зад себе и никако да „киниса“. Деновиве ги гледам сите околу мене како вртоглаво паничат дека веќе поминал месец ипол од новата година, а тие имаат постигнато едно големо ништо! Ако јануари го сметавме… Continue reading Февруарска летаргија… или ајде сепак НЕ!

Инспирација · Организација и мотивација

Љубете се себе си!

Како што тргнале временските прогнози, уште долго ќе ја чекаме пролетта. Јануари се чини како најдолгиот месец во годината, а очигледно февруари ќе го стигне. Иако јануарските празници се одлично време за дружба со семејството и пријателите, оставаат многу малку време за дружба со себе си! Дури и во она малку слободно време што останува,… Continue reading Љубете се себе си!

Организација и мотивација

Неуспешни vs. Успешни Новогодишни резолуции

И ете, дојде и 2019та. За некои е само број, за други шанса за нов почеток. Ветувањето за чисти 365 страни кои имате шанса од ново да ги пополните, звучи прекрасно. Прашањето е: како тие страни да се полни со што попозитивни искуства и случувања?! Како да избегнеме повторување на стари, неуспешни шеми? Што се… Continue reading Неуспешни vs. Успешни Новогодишни резолуции

Организација и мотивација

Како до среќна и успешна 2019та

Секоја предновогодишна сезона е истото - „од година сè ќе сменам: поздраво ќе се хранам, ќе одам во тератана, повеќе ќе читам, нема да се секирам за глупости...“ и ред други желби кои си ги посакуваме за во Новата година. Но да бидеме искрени, колку всушност ги спроведуваме овие одлуки? Се залетуваме јануарски со уплата… Continue reading Како до среќна и успешна 2019та